Ιατρική παρέμβαση στο Δήμο Χαλανδρίου

Το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» πραγματοποίησε ιατρική παρέμβαση, στις 19.03.2017, στο Δήμο Χαλανδρίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλανδρίου, την Α’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», την Β’ Μαιευτική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αρεταίειο», την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

  • Παιδιατρική κλινική εξέταση-εμβολιασμός παιδιών
    Πραγματοποιήθηκε παιδιατρική κλινική εξέταση και εμβολιασμός 48 παιδιών και δόθηκαν 15 νέα βιβλιάρια. Έγινε διασταύρωση των στοιχείων, που μας δόθηκαν από το «Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Παιδιών Ρομά» του ΕΚΠΑ και έτσι αποφεύχθηκε ο πολυεμβολιασμός.

Συμμετείχαν: Κ. Σιαφάς (π. Συν/στής Δ/ντής Π.Π.Ν. «Π.& Α Κυριακού»), Χ. Παπαφωτίου (Ειδικευόμενη Παιδιατρικής, Π.Π.Ν. «Αγία Σοφία»).

  • Γυναικολογικός έλεγχος, Λήψη κολπικού υγρού test pap, σε 12 γυναίκες
    Υπό την επιστημονική ευθύνη της κ. Σ. Καλανταρίδου (Καθηγήτρια Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Β’ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΕΚΠΑ του Π.Γ.Ν. «Αρεταίειο») και σε συνεργασία με το Κυτταρολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν», υπό την επιστημονική ευθύνη του κου Καρακίτσου (Καθηγητής Κυτταρολογίας).

Συμμετείχαν: Σπ. Νεοφύτου (Μαία, Προϊσταμένη Π.Ν.ΕΚΠΑ «Αρεταίειο») και Κ. Κυρτζόγλου (Μαία).

  • Καρδιολογικός Έλεγχος-screening, σε 15 ενήλικες

Συμμετείχαν: Κ. Γιαννακόπουλος (Καρδιολόγος-παιδοκαρδιολόγος), με φορητό υπερηχογράφο – καρδιογράφο.

  • Πνευμονολογικός έλεγχος
    Πραγματοποιήθηκε σπυρομέτρηση σε 40 ενήλικες, υπό την επιστημονική ευθύνη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας,

Συμμετείχαν στη δράση: Ι. Χαζίρα (Πνευμονολόγος), Β. Δρούγιας & Στ. Γιώτας (Τεχνικοί της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας), Α. Κάμπρας (Φαρμακοποιός, Υπεύθυνος εμβολίων του Προγράμματος), Κ. Κωνσταντοπούλου (Υπάλληλος ΕΟΦ – γραμματειακή υποστήριξη), υπάλληλοι του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών από το «Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Παιδιών Ρομά».

Όλοι οι γιατροί-νοσηλευτές, μαίες, τεχνικοί, γραμματείς, συμμετείχαν εθελοντικά και τους ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά τους.

Έγραψαν για την ιατρική παρέμβαση

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το πρόγραμμα Πρόληψη & Προαγωγή Υγείας «Υγεία για Όλους» λειτουργεί, από τον Μάϊο του έτους 2016.

Περιφερειακές Συνδιασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν
Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο και Δυτική Αττική.

Ιατρικές παρεμβάσεις, που πραγματοποιήθηκαν
Μυρσίνη Ανδραβίδας, Ν. Μανωλάδα Ανδραβίδας, 4ο Διαμέρισμα Δήμου Αθηναίων (δύο επισκέψεις η δεύτερη επαναληπτική), Χαλκίδα, Λιβαδειά και Θήβα. Ειδικότερα:

  • Ιούλιος 2016
    Ιατρική παρέμβαση στη Μυρσίνη Ανδραβίδας, εμβολιάστηκαν 50 παιδιά προσφύγων, σε συνεργασία με την 6η Υ.ΠΕ και τους τοπικούς φορείς Υγείας Κ.Υ./Μ.Υ. Επίσης πραγματοποιήθηκε ιατρική παρέμβαση στους εργάτες γης, της Ν. Μανωλάδας, όπου έγινε εκτίμηση αναγκών υγείας, από γενικό ιατρό, παθολογικός-καρδιολογικός έλεγχος σε 136 ενήλικε και 84 αιμοληψίες, σε συνεργασία με την 6η Υ.ΠΕ., το Π.Π.Ν. Πατρών, τις τοπικές μονάδες Ε.Σ.Υ /ΠΕΔΥ και την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

 

  • Νοέμβριος 2016
    Ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση στο 4ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων (Κολωνός), σε συνεργασία με την Δημοτική αρχή. Πραγματοποιήθηκε παιδιατρική κλινική εξέταση και εμβολιασμός 37 παιδιών, μαιευτική-γυναικολογική εξέταση και test pap σε 18 γυναίκες, εκτίμηση αναγκών υγείας από γενικό ιατρό, παθολογικός, καρδιολογικός, ορθοπεδικός και ενδοκρινολογικός έλεγχος, με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου-καρδιογράφου σε 50 ενήλικες.

 

  • Ιανουάριος 2017
    Επαναληπτική ιατρική παρέμβαση στο 4ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με την Δημοτική αρχή. Πραγματοποιήθηκε παιδιατρική κλινική εξέταση και εμβολιασμός 59 παιδιών, μαιευτική-γυναικολογική εξέταση και test pap σε 20 γυναίκες, όπως επίσης και παθολογικός και καρδιολογικός έλεγχος, με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου-καρδιογράφου σε 70 ενήλικες.

 

  • Νοέμβριος 2016
    Ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση στη Χαλκίδα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, τον Δήμο Χαλκίδας, την 5η Υ.ΠΕ. και το Νοσοκομείο Χαλκίδας. Πραγματοποιήθηκε παιδιατρική κλινική εξέταση και εμβολιασμός 35 παιδιών, μαιευτική-γυναικολογική εξέταση και test pap σε 20 γυναίκες, καρδιολογικός έλεγχος με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου-καρδιογράφου, παθολογικός, ενδοκρινολογικός και ορθοπεδικός έλεγχος σε 47 ενήλικες.

 

  • Δεκέμβριος 2016
    Ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση στην Ήπειρο. Ειδικότερα: γυναικολογικός έλεγχος και test pap σε 100 γυναίκες ορεινών και ημιορεινών περιοχών. Εκτίμηση αναγκών υγείας από γενικό ιατρό, παθολογικός, καρδιολογικός και ορθοπεδικός έλεγχος, με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου-καρδιογράφου σε 52 ενήλικες. Επίσης παιδιατρική εξέταση και εμβολιασμός σε 13 παιδιά της ορεινής περιοχής Άρτας (Αστροχώρι). Η ιατρική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, την Περιφέρεια Ηπείρου, την 6η Υ.ΠΕ., το Π.Ν. Ιωαννίνων και τις τοπικές δομές Κ.Υ./ΠΕΔΥ. Διαπιστώθηκε ότι η μεγαλύτερη ανάγκη εντοπίζεται στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές από τα αστικά κέντρα, που δεν έχουν πρόσβαση σε δομές Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 

  • Φεβρουάριος 2017
    Ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση σε Λιβαδειά & Θήβα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, τους Δήμους Λιβαδειάς-Θήβας, την 5η Υ.ΠΕ. και τα Νοσοκομεία. Στη Λιβαδειά, πραγματοποιήθηκε παιδιατρική κλινική εξέταση και εμβολιασμός 80 παιδιών προσφύγων, που διαμένουν στην περιοχή, κατεγράφησαν τα στοιχεία 43 παιδιών σε βιβλιάρια του Π.Ο.Υ., που δεν κατείχαν. Μαιευτική-γυναικολογική εξέταση και test pap σε 10 γυναίκες, καθώς και καρδιολογικός έλεγχος, με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου – καρδιογράφου σε 15 ενήλικες. Στη Θήβα πραγματοποιήθηκε παιδιατρική κλινική εξέταση και εμβολιασμός 59 παιδιών ρομά, ενώ σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας για ρομά, έγινε διασταύρωση στοιχείων από καταστάσεις εμβολιασμών του δημοτικού σχολείου και έτσι αποφεύχθηκε ο πολυεμβολιασμός και κατεγράφησαν τα στοιχεία παιδιών σε 30 νέα βιβλιάρια υγείας. Επίσης έγινε μαιευτική-γυναικολογική εξέταση και test pap, όπως και καρδιολογικός έλεγχος με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου – καρδιογράφου σε 10 ενήλικες.

 

Συνολικά

  • Κλινική εξέταση και εμβολιασμός, σε 333 παιδιά
  • Γυναικολογική εξέταση και test pap, σε 168 γυναίκες
  • Παθολογικός, καρδιολογικός, ορθοπεδικός και ενδοκρινολογικός έλεγχος, σε 380 ενήλικες

 

Οι επόμενες δράσεις που έχουν προγραμματιστεί, θα πραγματοποιηθούν στους Δήμους: Μεγάρων, Καλαβρύτων, Ερυμάνθειας και Πειραιά.

 

Επιστημονική Επιτροπή
Γ. Χρούσος, Καθηγητής Παιδιατρικής

Συντονιστές του Προγράμματος
Ε. Σωτηροπούλου, Ε. Θηραίος