Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ας θυμηθούμε «τις γυναίκες που κρατούν ψηλά τον μισό ουρανό». Τις γυναίκες Ρομά, τις γυναίκες πρόσφυγες, τις κρατούμενες γυναίκες, τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία. Το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» για την Επέτειο Εορτασμού της Παγκόσμιας Hμέρας της Γυναίκας, θα πραγματοποιήσει ιατρικές παρεμβάσεις, αφιερωμένες στη γυναίκα. Πιο συγκεκριμμένα:

•    Στις 9.3.2018 Παιδιατρική εξέταση – εμβολιασμός παιδιών προσφύγων, στο Camp Θερμοπυλών, Σεμινάριο «Αντισύλληψη-Θηλασμός» στις γυναίκες πρόσφυγες, σε συνεργασία με το τμήμα Οικογενειακού Προγραμματισμού του Π.Ν. Ε.Κ.Π.Α. «Αρεταίειο» και Σεμινάριο «Αυτοέλεγχος-Έλεγχος Μαστού» από ειδική ογκολόγο σε συνεργασία με τον Επιστημονικό φορέα «Οι Γυναίκες στην Ογκολογία».
•    Στις 10.3.2018 Παιδιατρική εξέταση – εμβολιασμός παιδιών που φιλοξενούνται στις φυλακές κρατουμένων Θήβας, στις κρατούμενες θα πραγματοποιηθεί πνευμονολογική εξέταση, Σεμινάριο «Αντισύλληψη-Θηλασμός», Σεμινάριο «Αυτοέλεγχος-Έλεγχος Μαστού» από ειδική παθολόγο-ογκολόγο.
•    Στις 17.3.2018 ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση «στις κακοποιημένες γυναίκες» στον Δήμο Πειραιά, Μ/Γ έλεγχος, καρδιολογική και ενδοκρινολογική εξέταση.

Από τις δράσεις του προγράμματος, έχουμε διαπιστώσει:

Οι γυναίκες Ρομά αποτελούν διαχρονικά τα σιωπηλά θύματα ακραίων συμπεριφορών, βίαιων ενεργειών, ρατσιστικών προκαταλήψεων, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα Υγείας .

Οι γυναίκες πρόσφυγες, κάνουν έναν καθημερινό αγώνα να τα βγάλουν πέρα, καθώς παλεύουν να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους και παράλληλα να φροντίσουν τις οικογένειές τους που συνωστίζονται σε ετοιμόρροπα σπίτια και σκηνές. Πολλές ζουν υπό την απειλή βίας και εκμετάλλευσης, ενώ τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες τραυματικές εμπειρίες και βιώνουν την απόγνωση και πολλά προβλήματα υγείας.

Οι γυναίκες κρατούμενες αντιμετωπίζουν σοβαρά υπαρξιακά προβλήματα, όπως είναι η εξάρτηση από ναρκωτικά και αλκοόλ, προβλήματα υγείας, έλλειψη οικογενειακών δεσμών ή κλονισμένες οικογενειακές σχέσεις, ανεργία και φτώχεια. Στους χώρους κράτησης αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, με την έλλειψη εξειδικευμένου και κατάλληλου προσωπικού για τη φροντίδα και τη δημιουργική απασχόληση των μικρών παιδιών που μένουν στη φυλακή μαζί με τις μητέρες τους, καθώς και την περιορισμένη επικοινωνία με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Είχε δημιουργηθεί Παιδικός Σταθμός στις φυλακές Κορυδαλλού για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών, ο οποίος δυστυχώς έχει κλείσει με την μεταφορά τους στις φυλακές της Θήβας. Τα παιδιά μετά την ηλικία των τριών ετών, μεταφέρονται σε Ιδρύματα, μακριά από την αγκαλιά της μάννας.

Οι γυναίκες που έχουν υποστεί βία βιώνουν τον φόβο της κακοποίησης, τον πανικό, με αποτέλεσμα εκτός από τα ψυχιατρικά προβλήματα, να αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Comments are closed.