Την Πέμπτη 14.7.2016 και ώρα 11.00 π.μ. πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας (Αλ.Υψηλάντου 114-116, Πάτρα) συνάντηση εργασίας, στην οποία παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα “Υγεία για Όλους”, στους εκπροσώπους των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας σε πρώτη φάση, από τους συντονιστές του Προγράμματος, παρουσία της Επιστημονικής Επιτροπής Δυτικής Ελλάδας.
Η παραπάνω συνάντηση διοργανώθηκε στα πλαίσια υλοποίησης απόφασης του Δ.Σ. της ΠΕΔ Δ.Ε. για συμμετοχή στο εν λόγω επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Μέσα από την συζήτηση και την συνεργασία, οι παρόντες προσπάθησαν να εντοπίσουν τις δυσκολίες εφαρμογής και να αναλάβουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου το Πρόγραμμα να υλοποιηθεί συντονισμένα και με επιτυχία άμεσα στους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας, μεγιστοποιώντας τα οφέλη των αδύναμων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού, η αφιλοκερδής βοήθεια στους συνανθρώπους, δίνει στον καθένα μας την ικανοποίηση του να προσφέρει δύναμη και στήριξη σε εκείνους που το έχουν ανάγκη.
Όραμά μας είναι μία κοινωνία στην οποία όλες οι “Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες” θα έχουν ίση μεταχείριση και προστασία από το νόμο, ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην υγεία, την αγορά εργασίας και θα ενθαρρύνονται να συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή του τόπου.
Οι ενδεικτικές δράσεις που θα περιλαμβάνει το Πρόγραμμα είναι:
- Κλινική παιδιατρική εξέταση,
- εμβολιασμοί και οδοντιατρικός έλεγχος σε παιδιά,
- Γυναικολογική εξέταση: μαστογραφία – test pap,
- κλινική εξέταση ενηλίκων (παθολογικός- καρδιολογικός έλεγχος).
Καταγραφή περιστατικών που χρήζουν άμεσης δευτεροβάθμιας περίθαλψης- προώθηση αυτών σε Μονάδες Υγείας. Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης, καταγραφή στοιχείων και εμβολιασμών σε ηλεκτρονικό βιβλιάριο.
Με την υποστήριξη:
- Του Υπουργείου Υγείας
- Του Υπουργείου Εργασίας-Κοινωνικών Ασφαλίσεων & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Του KEΣΥ
- Της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών
- Των Επιστημονικών φορέων
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης εργασίας οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής και της Επιστημονικής Ομάδας, μετέβησαν στον οικισμό Μυρσίνη Ανδραβίδας, προκειμένου να υλοποιήσουν ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση στον υπάρχοντα καταυλισμό των προσφύγων, σε συνεργασία με την εκεί Δημοτική Αρχή.
Συγκεκριμένα προέβησαν σε :
- Κιλνική παιδιατρική εξέταση – εμβολιασμό παιδιών
- Παθολογικό – Ενδοκρινολογικό έλεγχο
- Γυναικολογική εξέταση
- Καταγραφή των περιστατικών που χρήζουν δευτεροβάθμιας περίθαλψης
Οι συντονιστές του προγράμματος
Ε. Σωτηροπούλου Ε.Θηραίος Σ.Καλανταρίδου Ε. Κούκκου