Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ας θυμηθούμε «τις γυναίκες που κρατούν ψηλά το μισό ουρανό». Τις γυναίκες Ρομά, τις Πρόσφυγες, τις Κρατούμενες, τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία. Το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» για την Επέτειο Εορτασμού της Παγκόσμιας Hμέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, θα πραγματοποιήσει ιατρικές παρεμβάσεις, στις γυναικείες φυλακές Θήβας, σε δομή προσφύγων στις Θερμοπύλες και σε δομή κακοποιημένων γυναικών.

Από τις δράσεις του προγράμματος, έχουμε διαπιστώσει:

Οι γυναίκες Ρομά αποτελούν διαχρονικά τα σιωπηλά θύματα ακραίων συμπεριφορών, βίαιων ενεργειών, ρατσιστικών προκαταλήψεων, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι γυναίκες πρόσφυγες, κάνουν έναν καθημερινό αγώνα να τα βγάλουν πέρα καθώς παλεύουν να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους και παράλληλα να φροντίσουν τις οικογένειές τους που συνωστίζονται σε ετοιμόρροπα σπίτια και σκηνές. Πολλές ζουν υπό την απειλή βίας και εκμετάλλευσης ενώ τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες τραυματικές εμπειρίες και βιώνουν την απόγνωση, καθώς και πολλά προβλήματα υγείας.

Οι γυναίκες κρατούμενες αντιμετωπίζουν σοβαρά υπαρξιακά προβλήματα, προβλήματα υγείας, έλλειψη οικογενειακών δεσμών, κλονισμένες οικογενειακές σχέσεις, ανεργία και φτώχεια. Στους χώρους κράτησης, αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, με την έλλειψη εξειδικευμένου και κατάλληλου προσωπικού για τη φροντίδα και τη δημιουργική απασχόληση των μικρών παιδιών που μένουν στη φυλακή μαζί με τις μητέρες τους και την περιορισμένη επικοινωνία με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Όσο για τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία αυτές βιώνουν το φόβο της κακοποίησης, τον πανικό, με αποτέλεσμα εκτός από τα ψυχιατρικά προβλήματα, να αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Comments are closed.